Akne

Fet hud och akne drabbar inte bara ungdomar utan förekommer i stort sett i alla åldrar. Det finns flera huvudorsaker till akne tex: för hög talgproduktion, tilltäppta porer, bakterier eller hormonell obalans. Huden består bl a av talgkörtlar. Översta delen av körteln har formen av en kanal. I talgkanalen finns ett lager döda hudceller som normalt sett transporteras upp till hudytan med talgen där de sedan faller av,vilket sker osynligt för blotta ögat.
Hos personer med akne fungerar inte denna process utan de döda hudcellerna blir kvar i talgkanalen.
Så länge talgkanalen har en öppning förvärras inte situationen.

Om ansamlingen av döda hudceller fortsätter, täpps talgkanalen igen efter en tid och en utbuktning (kvisslor, akne) uppstår då under hudytan. I talgkanalen bildas bakterier som vid reaktion med talget bildar irriterande fettsyror som i sin tur skapar inflammationer. Utvidgningen av talgkanalen fortsätter som en ”tidsinställd bomb” som till slut ”exploderar”. Sker detta djupt ner i talgkanalen kan gropliknande ärr bildas.

Vi på Avanzakliniken kan erbjuda specifika behandlingar med bla, AHA-produkter, kemiska peelingar och Laser.

Första gången du besöker oss får du träffa en sjuksköterska eller hudterapeut som lyssnar på dina önskemål och besvarar dina frågor. Vi pratar också om dina förväntningar och ger dig en handlingsplan utifrån dina önskemål.

Hur verkar AHA produkter?
AHA (Alpha Hydroxy Acid) är ett samlingsnamn för sockersyror som finns i vissa frukter och mat. Produkterna baseras på glykolsyra, d v s AHA från sockerrör. AHA har vetenskaplig dokumenterad effekt på en rad hudproblem ,bl a oren hud (kvisslor, pormaskar). AHA verkar genom att lösa upp ”propparna” i talgkanalerna. Genom att hålla talgkanalerna öppna motverkar man bakterier och orenheter i huden. Till skillnad från de flesta andra akne-preparat torkar AHA inte ut huden, utan binder stället hudens fukt. Även fet och oren hud behöver mycket fukt för att bevaras mjuk och smidig.

För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. En kombination av hemma-produkter och klinik-behandlingar hos oss med högre koncentrat av AHA ger en förstärkt och snabbare effekt. Vi rekommenderar serie på 2-4 klinikbehandlingar som utmynnar i mycket fina resultat.

Bevisad effekt
Produkterna har utvecklats av läkare och är världsledande inom AHA-forskning. Glykolsyra, som i vetenskapliga kretsar anses vara den mest effektiva av alla AHA, används i en patenterad formula. De fina resultaten på oren hud, rynkor, torr och livlös hud, grov hud samt ojämn hudton har vetenskapliga dokumentationer.

Bra att veta:
Första tiden är det normalt att känna lite pirrningar och värme i huden efter applicering.
I vissa fall kan en uppblomning ske innan förbättringen kommer.
Kläm inte på akne!
Använd inte andra aknepreparat ( t. ex. alkohol-lösningar och peeling med korn) eller portilltäppande cremer samtidigt.