Akne

5 mars, 2018, Nyheter

Vad är Akne?

När man i vardagligt tal säger akne syftar man på acne vulgaris. Det drabbar människor i alla åldrar, men är vanligast i tonåren. I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen och könshormonerna gör att det bildas mer talg som täpper igen mynningen på talgkörtlarna. Bakterier i talgkörteln börjar då bryta ner fettet till bland annat fettsyror och kroppen försvarar sig från detta genom inflammation. Talgkörtlarna i ansiktet, på bröstkorgen och på ryggen är stora, och därför får man oftare akne där.

Varför får man Akne?

Det är viktigt att veta att akne många gånger inte beror på dålig hygien eller dåliga kostvanor utan beror på mängden fett som talgkörtlarna producerar. Detta beror i sin tur till största del på ärftlighet. Det är så att vissa har en ökad känslighet i talgkörtelområdet, och har därför lättare att få finnar.

Andra orsaker kan vara

  • Kortisonbehandling
  • Läkemedel för psykisk sjukdom som innehåller litium
  • Anabola steroider
  • Varm och fuktig arbetsmiljö
  • Feta krämer och oljor
  • Stress

 

En mer besvärlig form av akne visar sig som stora och ömmande knölar eller ihåliga cystor djupt i huden. Utslagen kan svullna och göra ont. Det är vanligt att denna typ av akne lämnar kvar ärr när den läker.

En del får akne först i vuxen ålder, eller har kvar sin akne ända upp i 50-års åldern. Sådan akne kallas för akne tarda och blir allt vanligare utan att forskarna vet varför. Det är ibland svårt att skilja vuxenakne från en hudsjukdom som heter rosacea. Rosacea ger en kraftig rodnad framför allt på och kring näsan och på kinderna.

 

Hur ska man behandla sin akne?

Tvätta morgon och kväll
Glykolsyrerengöring som rengör på djupet och hämmar inflammation.

Före och efter kemisk peeling och produkter mot akne.

Undvik feta krämer

Undvik feta krämer och oljor, eftersom de kan täppa till och förvärra aknen. Använd en fettfri kräm för att återfukta huden och en kräm med aktiva ingredienser som hjälper huden andas och förnya sig. Tex. Glykolsyra, salicylsyra, phytic syra, mandelsyra och ammonium hydroxid.

Kläm inte

Kläm inte på aknen, eftersom talgkörteln kan skadas och inflammationen bli värre. Du ska inte heller själv sticka eller skära i en böld. Då ökar risken för ärrbildning.

Var ute men sola försiktigt

Många tycker att aknen blir bättre under en solig sommar. Solen minskar inflammationen i huden som aknen ger och aknen kan därför tillfälligt bli bättre av solning om du inte bränner dig.

Om du har ärr i huden, som små rödlila märken, så kan dessa stanna kvar under en längre tid om du solar. Tiden det tar innan ärren blir hudfärgade förlängs alltså av solningen. Du bör därför vara försiktig med solningen om det finns en tendens till ärr.

Det är viktigt att välja en solskyddsprodukt som inte är fet

 

Akneärr

 

Många får efter sin akne tyvärr fula ärr. Ärren kan skilja sig åt ganska mycket, vissa får utbuktande ärr och andra får ärr som ser ut som stickhål eller gropar i huden. I början brukar ärren vara röda till färgen men med tiden bleks de. Ibland uppstår även pigmentförändringar i samband med läkningsprocessen.

Olika metoder

Det finns olika sätt att ta bort akneärr. De flesta av dessa behandlingar lämpar sig bäst när aknen har läkt och bara ärrvävnaden finns kvar.

Fillers med hyaluronsyra – sprutas in under huden för att lyfta ärret och fylla ut groparna. Denna metod används för att skapa volym och ge huden fukt.

Fraxellaser – laserstrålarna skapar tusentals hål i huden vilket leder till att kroppen startar en läkande process som genererar nyproduktion av frisk hudvävnad. Denna typ av laser påverkar huden på djupet. 

Kemisk peeling – är en syra som penslas på huden. Det finns allt från starka TCA-peelingar till skonsammare AHA-syror. 

Har du problem med akne eller akneärr, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Före och efter 1 Fraxelbehandling

Före och efter 1 TCA peeling

Kärl på benen?!

18 januari, 2018, Nyheter

Ytliga blodkärl och kärlbristningar på benen beror på en ärftlig benägenhet. Inuti blodkärlen finns klaffar och om de inte håller tätt ansamlas en ökad mängd blod i benen. Man kan också få kärlbristningar och tunnare ådernät på benen som beroende på tjocklek är röda eller blå i färgen. De kallas också telangiektasier.

Dessa ytliga blodkärl behandlas effektivt med microsklerosering injektionsbehandling.

Vi på Avanzakliniken har många års erfarenhet av dessa injektionsbehandlingar.

Normalt antal behandlings- tillfällen är mellan 3-4 stycken med en månads mellanrum.

Nu är det tid att börja behandla dina kärl på benen så de är fina till sommaren.
Boka nu och få 500 kr rabatt på din första behandling. Priser från 2000 kr. 

Smooth Surface Daily Peel Pads

12 september, 2017, Nyheter

Smooth Surface Daily Peel Pads är en kompletterande hemmabehandling till dig som önskar mer exfoliering och antiaging-effekt mellan klinikbehandlingar

NeoStratas Smooth Surface Daily Peel Pads till hemmabruk hjälper till att bygga upp hudens naturliga volym och minimerar därmed intrycket av linjer och rynkor, samtidigt som huden exfolieras milt och cellförnyelsen stimuleras. Rekommenderas till den tåliga huden som behöver extra antiaging effekt, men även till en hud med överskottsproduktion av talg och med tendens till orenheter. Produkten passar bra att komplettera hemmaprogrammet med, mellan behandlingarna på klinik. Resultatet är en förbättrad hudstruktur och hudton.

ANVÄNDNING:

Flaskans hela innehåll hälls över de torra bomullspadsen före första användning. En indränkt bommullspad sveps över rengjort ansikte på kvällstid (undvik läppar och ögonparti). Eventuellt överskott masseras in. Därefter appliceras NeoStrata serum och nattkräm anpassat till hudtypen. Används efter hudens tolerans, upp till varje kväll. Användningen minskas vid eventuellt obehag eller tills huden har vant sig. Då produkten innehåller AHA, ska kräm med solskyddsfaktor användas på dagtid.
Pris: 599 kr

Pigmenteringar

12 juli, 2017, Nyheter

Kom ihåg att skydda er i sommar

Melanocyterna har endast en uppgift att utföra. Det är att producera melanin, hudens naturliga UV-filter, som skyddar mot de skadliga solstrålarna. När de blir stimulerade gör de vad de kan bäst – att producera färgpigment. Det är flera saker som stimulerar dessa celler till att jobba aktivt:

  • Sol
  • Hormoner
  • Inflammation
  • Värme

Det vi önskar är att STABILISERA melanocyterna året runt så att de inte är lika reaktiva för stimuli. Detta kommer att bekämpa överproduktion och säkra en jämnare fördelning av pigment. Därför är det extra viktigt att använda solskydd, oavsett om det är vintersol, semester sol, påsk sol eller sommarsol. Genom att använda solskydd kommer en stor del av strålningen att stoppas, men det kan inte blockera till 100%. För de som önskar att förebygga pigment och åldersskador rekommenderas därför att sitta i skuggan och använda kläder, solhatt/keps och solglasögon.

OBS: Kom också ihåg att solfilter endast är aktiva på huden i ca 2 timmar, så detta måste återappliceras jämnt under dagen

Om vi inte blir utsatta för en trigger kommer vi heller inte få oönskad pigmenteringsproblematik.

Vi har produkter som jobbar effektivt mot pigmenteringar och vår favorit bland solskydd är ZO Skin Health Oclipse Smart Tone Spf 50